jump to navigation

„Музей на хигиената”

„Музей на хигиената” – Брейн Стор Проджект

18 ноември /петък/, 19.30 ч., (45 мин.)

Народен театър „Иван Вазов“ – Сцена 4 етаж

След края на представлението – среща-разговор на публиката с неговите създатели.
Модератори: Мира Мариянова / Ангелина Георгиева, Платформа „Нови драматургии“.

 

ПРЕМИЕРА

Музей на хигиената (2011)

авторски пърформанс на Ива Свещарова и Вили Прагер / Брейн Стор Проджект
Драматургични консултанти: Ангелина Георгиева и  Мира Мариянова
Консултант класическа борба: Асен Маджаров
Фотограф: Деница Русева

Представлението се осъществява в партньорство с НТ „Иван Вазов” и с подкрепата на Гьоте-институт България и Министерство на културата.

Симулирайки ролята на куратори в един фиктивен музей, експонатите на Ива Свещарова и Вили Прагер са подбрани от сферата на пърформанса, визуалните изкуства и класическата борба, която още от Античността служи като техника за дресиране и фабрикуване на индивиди. Хигиената на свой ред носи и/алюзията за „здрав дух в здраво тяло”, която е неминуемо обвързана с идеята за контрол, ред и стратегии на дисциплиниране. „Музей на хигиената” обаче избира да обърне оптиката и да погледне на понятието „хигиена” през неговото саботиране. Напрегнато взаимодействие между две тела, чиито действия излизат от регулацията на „хигиенизирането” в процес на  произвеждане и противопоставяне на своите сили. До пълно изтощение.

Ива Свещарова (р. 1977) работи в областта на театъра, танца и пърформанса. Завършва  експерименталните театрални класове 4ХС и “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет. През 2006 г. е стипендиант на DanceWeb. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Estareja/ Portugal. От 2007 г. година е член на Брейн Стор Проджект. Автор, съавтор и участник е в представления в България, Германия и Португалия. Вили Прагер (р. 1976) е артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства. Той също завършва „Синтетично сценично изкуство”. Стипендиант е на DanceWeb, Theatertreffen – Берлин, On the edge – Букурещ. Резидент е на Tanzquartier – Виена. Работил е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Иво Димчев, Дейвид Замбрано, deufert&plischke, Томас Лемен, Ксавие льо Роа, Далия Ачин , Марен Щрак, създава и авторски представления. През 2006 г. съосновава Брейн Стор Проджект. Ива Свещарова и Вили Прагер са съоснователи на балканската обучителна програма Номадска танцова академия и на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

www.brainstoreproject.com


18 ноември (петък), 19.30 ч.
Народен театър „Иван Вазов” (Сцена на четвъртия етаж)
ул. Дякон Игнатий 5
На български език (с осигурен превод на английски език)
Времетраене: 50 мин.
Цена на билет: 6лв
Реклама

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: