jump to navigation

ACT Association

КОИ СМЕ НИЕ?

Асоциация за свободен театър(АСТ)е обединение на неправителствени организации и свободнопрактикуващи артисти в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. От учредяването й през 2009 г. тя активно работи за реализиране на своите основни цели: обединяване, координиране и изследване на свободната театрална и танцова сцена в страната; провеждане на застъпнически кампании и действия за децентрализация в сферата на изпълнителските изкуства и създаване на по-добри условия за професионална работа на принципа на свободната инициатива и проектното начало; насърчаване на разнообразни артистични практики и развиване на нови аудитории; отваряне на българската свободна сцена за процесите в европейското културно поле и нейното активно представяне в международен контекст. Днес в Асоциацията членуват над 45 организации и артисти – представители на няколко поколения професионалисти в съвременния театър, танц и пърформанс, реализиращи своите продукции на свободен принцип.

КАКВО ПРАВИМ?

Екипи на АСТ участват в дебатите и обсъжданията относно законовата уредба в областта на изпълнителските изкуства в страната. В досегашната си дейност Асоциацията е организирала множество работни срещи, най-значимата от които до този момент е конференцията „Международна среща по въпросите на свободния театър” с участието на европейски експерти. Друга дългосрочна мисия на АСТ е осигуряването на възможости за регулярно представяне на свободни продукции пред публика. В тази посока през 2010 г. АСТ проведе инициативата „Вечери на свободния театър” в партньорство с Младежки театър „Николай Бинев”.

Асоциацията работи активно за налагането на понятието „свободен театър” в България. Тя популяризира креативния потенциал и насърчава организационната компетентност на свободната сцена като адекватни на времето и реални носители на бъдеще за българската култура в страната и чужбина. В тази посока от съществено значение е и активното международно сътрудничество на АСТ с Международна мрежа в областта на изпълнителските изкуства (IETM), на която тя е член от 2010 г.

АСТ Фестивал за свободен театър е най-мащабният до този момент проект на Асоциацията. Неговите цели са стартирането на ежегоден форум за свободнопрактикуващите в сферата на изпълнителските изкуства в страната и представяне на тяхната продукция пред публика; превръщането му в трамплин за налагането на нови артистични тенденции, както и за популяризирането на български професионалисти в областта на театъра, танца и пърформанса в по-широк международен контекст; място за критическа рефлексия и свободно дискутиране развитието на свободния театър в страната.

КАКВО ТОЧНО ИСКАМЕ?

Или нашата визия за бъдещото и как нещата лесно могат и трябва да бъдат в сферата на съвременните театър, танц и пърформанс:

ACT работи за равнопоставеност и съпоставимост на българската свободна сцена със ситуацията на свободния театър в Европа, като настоява за:

Повече информация ще намерите на: www.actassociation.wordpress.com

Реклама

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: